En konstnärs tolkning av Nyasasaurus parringtoni, antingen den äldsta kända dinosaurien eller en nära släkting till dinosaurierna, framför en grupp växtätande reptiler (Stenaulorhynchus). Bild: Natural History Museum, London / Mark Witton

Detta kan vara världens äldsta dinosaurie

Något som kan vara den äldsta dinosaurien, över 240 miljoner år, har hittats bland fossil som samlades in på 1930-talet och som i dag finns på Natural History Museum i London och South African Museum i Kapstaden.

Det här är tio miljoner år innan andra dinosaurier paleontologer känner till. Djuret kallas nyasasaurus och var stort som en medelstor hund, med lång svans.

Om det inte är en dinosaurie menar forskarna att nyasasaurus är den hittills närmaste kända släktingen till dinosaurierna.

Fynden kommer från Tanzania, och det stämmer överens med att de äldsta otvetydiga dinosauriefossilen hittats i Sydamerika. På de tidiga dinosauriernas tid var landmassorna samlade i en jättekontinent, och dinosaurierna utvecklades i det som var den södra delen av den.

Referens:
Sterling J. Nesbitt et al. "The oldest dinosaur? A middle Triassic dinosauriform from Tanzania". Biology Letters 2012. DOI: 10.1098/rsbl.2012.0949

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista