Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kina vill bli världsledande inom bioteknik

Hemvändande kinesiska forskare ska göra Kina till världsledande forskningsnation inom 20 år. Det är ambitionen från det kinesiska forskarsamhället, och främst handlar det om bioteknik. Nu börjar flera svenska företag och institutioner samarbeta med kinesiska forskare för att få en del av det förväntade uppsvinget.

Efter många års forskarflykt vänder nu allt fler kinesiska forskare hemåt för att vara med att bygga upp Kina som forskningsnation. Erfarna forskare lockas med nybyggda labmiljöer och växande anslag.

Jan-Åke Gustafsson är professor i näringslära vid Karolinska institutet, och en av dem som tagit initiativet till ett samarbete med ett av Kinas snabbväxande bioteknikcentrum.

– Varje gång man är där så tillkommer nya kvarter. Det är en enorm aktivitet

Jan-Åke Gustafsson pratar om bioteknikcentret Teda-Watson biopark, som ligger i kuststaden Tianjin drygt 10 mil från Peking. Här byggs laboratorier för bioteknikforskning i rasande takt.

Vetenskapsradion träffade Jack Liu, som är chef för centret. Han beskriver hur han vill öka antalet nya biotekikföretag på platsen från 20 i dag till 50 om bara ett år. Och det är unga hemvändande kinesiska forskare med utbildning från USA och Europa som ska starta företagen, berättar han.

– Vi börjar se en trend att unga forskare väljer att återvända till Kina för att starta eget inom biotekniksektorn.

20 års satsning på forskning i Kina börjar synas - bioteknikcenter som det i Tianjin växer på flera håll. Regeringen satsar stora summor, bara i år mellan 4 och 5 miljarder omräknat i kronor på en bioteknik- och läkemedelsindustri som sysselsätter 20 000 personer.

För Jan-Åke Gustafsson på Karolinska institutet innebär samarbetet med Jack Liu ökad konkurrenskraft och tillgång på arbetskraft. För Jack Liu innebär det tillgång till svenska bioteknikkunskaper med målet att fortast möjligt göra forskningskunskaperna användbara och lönsamma på en marknad.

– Nu börjar vi betona tillämpad forskning och att industrialisera den nya utvecklingen, säger Jack Liu.

Än har Kina långt kvar tills man kan konkurrera på allvar med bioteknikindustrin i väst. Men Jack Liu tror att Kina är ikapp om 20 år. Jan-Åke Gustafsson på Karolinska håller med.

– Inom den närmaste tioårsperioden så kommer det att vara en lavinartad utveckling inom Life Sciences och bioteknik i Kina. Man har pengar, planer och begåvade ungdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".