Den ryska forskningstationen på isen ovanför Vostoksjön. Foto: Todd Sowers LDEO Columbia University.

Prover hämtade från Vostoksjön

1:17 min

De ryska forskarna som undersöker Vostoksjön, som ligger 4 kilometer under istäcket i östra Antarktis, har nu tagit upp de första vattenproverna från sjön.

Det är en decimetertjock och två meter lång cylinder av is som det handlar om, en bit genomskinlig is med ett bubbligt vitt stråk rakt igenom, och med stora förväntningar på sig minst sagt.

Det är nu nästan ett år sen vi kunde berätta om genombrottet, att ryska forskare efter decennier av borrande hade lyckats ta sig genom 3,7 kilometer av is och nått själva vattenmassan. Vostoksjön är faktiskt en av världens största sjöar sett till volymen, men det som gör den så speciell är att forskare tror att den kan ha varit isolerad från omvärlden i många miljoner år. Kanske kan det därför ha bevarats eller utvecklats unika livsformer där som inte finns nån annanstans på jorden.

Då är det förstås väldigt viktigt att inte förorena sjön med material utifrån, och vad som hände vid genomborrningen för ett år sen var att borrhålet fylldes med vatten från sjön på grund av trycket från isen, vatten som fick frysa som en propp i hålet.

Nu har en del av proppen tagits upp som prov. Redan förra året analyserades vatten som då följde med borren upp utan att några som helst levande organismer hittades, men det är alltså först nu som forskarna är säkra på att ha fått upp vatten från själva sjön.

Analysen dröjer till senare i vår.

Vetenskapsradion
bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista