Musslor i Östersjön. Foto: Sari Tolvanen / SCANPIX

Flytande musselkött blir fiskmat

1:51 min

Musselodling hoppas många på kan vara ett sätt att skapa foder till fiskodlingar utan att behöva tömma haven på småfisk till foder. Men ett problem är hur man lätt ska få ut köttet ur musslorna. Nu har svenska forskare kanske hittat en lösning.

Det handlar om att överföra köttet till flytande form så att det kan rinna ut ur skalet.

– I försök upptäckte vi, mer eller mindre av en slump, att man kan få musselköttet att lösa upp sig och bli till en suspension, säger Odd Lindahl, docent i marinekologi på Göteborgs universitet.

Det blev en suspension, alltså musselköttet övergick flytande form, och det här är bra, inte för att man ska dricka musselköttet utan för att metoden kan innebära ett billigt sätt få ut musselköttet ur musselskalet. Detta enligt Odd Lindahl som utvecklat metoden vid en pilotanläggning på Orust som finansieras med pengar från EU, Jordbruksverket och Naturvårdsverket. När väl skalen är bortsilade torkas musselvällingen och mals ner till nyttigt musselmjöl som man sen kan mata fisk med.

På Åland skördades nyligen den största musselodlingen hittills i Östersjön, nästan 15 ton blåmusslor skördades i en försöksanläggning, och nu har ålänningarna skickat sina blåmusslor till pilotanläggningen på Orust. För eftersom blåmusslorna bara blir ett par centimeter stora i Östersjön, skulle det bli väldigt dyrt att ta ur köttet ur musslan för hand.

Odd Lindahl vill inte berätta hur metoden fungerar, för att göra så att musselköttet rinner ur skalen, metoden ska först patenteras.

Allt mer av den fisk som äts i världen är odlad och inte viltfångad, men ett problem är att det foder som används i fiskodlingarna, fiskmjölet, det görs av småfisk som först måste trålas upp, och småfisken blir alltmer en bristvara på grund av utfiskning och Odd Lindahl bedömer att mjöl från odlade musslor på sikt kommer att ersätta fiskmjölet.

– Det finns ju inte så mycket fisk kvar i havet att göra fiskmjöl av, så småningom blir det ont om fiskmjöl. Man måste alltså hitta andra lämpliga proteinkällor, säger musselmjölsforskaren Odd Lindahl.

Målet är att utevckla fungerande teknik för att odla blåmusslor storskaligt i Östersjön. Det finns flera mål med mussleodlingen som är Ålands Landskapsregerings pilotprojek. Odlingen ska bidra till att minska övergödningen i Östersjön, för näringen som musslorna tar upp försvinner från Östersjön när mussslorna skördas. Det andra är att man vill göra fiskfoder av musselköttet. Fiskodlingen växer kraftigt i hela världen men ett problem är att fiskofodret, fiskmjölet som görs av småfisk först måste trålas upp, och småfisken blir alltmer en bristvara på grund av utfiskning.

Men istället för att göra fiskfoder av fiskmjöl kan man istället använda odlat musselkött och göra musselmjöl som också är ett bra fiskfoder.

Ett av problemen är att få ut själva musselköttet ur musslan, det är svårt och dyrt att pilla ut köttet mekaniskt. Det är ett skäl till att musselmjöl än så länge är dyrare än fiskmjöl. Nu har ålänningarna skickat sina musslor till Orust.

Vetenskapsradion
gustaf.klarin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista