Blodkärl möjligt mål för cancermedicin

1:09 min

Hur lätt cancer sprids i kroppen och bildar dottertumörer, sk metastaser, kan bero på hur blodkärlen ser ut. I experiment på möss har Svenska forskare visat att bristen på ett särskilt protein ger fler metastaser.

– Möss som saknade det här proteinet, endoglin, fick fler metastaser, säger Kristian Pietras på Lunds universitet, som är en av forskarna bakom studien.

Proteinet endoglin är med och styr blodkärlens genomsläpplighet, alltså vad som tillåts komma in i blodkärlen från t ex organ och cancertumörer.

Cancerceller som sprider sig och bildar metastaser i andra organ är den vanligaste dödsorsaken för cancerpatienter och tumörceller sprids på tre sätt, antingen lokalt i det organ där tumören sitter eller till andra ställen i kroppen via lymfan eller blodet.

Att hindra tumörceller från att ta sig in blodkärlen kan vara ett sätt att minska risken för metastasbildning och enligt Kristian Pietras på Lunds universitet pekar deras resultat på möss på en möjlig väg för nya mediciner, att förstärka blodkärlens egna skydd hos människor.

– Om man kan hitta en process, som i det här fallet leder till att blodkärlen utgör en barriär för tumörceller, då kan man säkerligen hitta en process, som motverkar det här och går åt andra hållet, säger Kristian Pietras.

Referens:
Anderberg, C. et al, ”Deficiency for endoglin in tumor vasculature weakens the endothelial barrier to metastatic dissemination”, Journal of Experimental Medicine, online 11 februari 2013, DOI: 10.1084/jem.20120662

Vetenskapsradion
lars.brostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista