Få barn ger långt liv

1:33 min

Många barn tidigt i livet, eller att ha ett långt liv själv? Både och är inte särskilt vanligt i djurvärlden. Nu har forskare från Göteborgs universitet kunnat visa en trolig förklaring till varfördet är så här, varför få ungar tycks höra ihop med ett längre liv.

Vitkindade gäss kan bli över 20 år gamla, och det är mycket för att vara fåglar. Men det finns en kostnad för det här långa livet. Jämfört med sina kortlivade kusiner, till exempel backsvalor, så producerar gässen betydligt färre ungar per häckningsförsök.

Det mönstret går igen överallt i djurvärlden. Men varför är det så? Det undrade forskare vid institutionen för biologi- och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Svaret hittade de i cellernas kromosomer, i arvsmassan. I kromosomernas ändar finns det nämligen en kedja molekyler som kallas för telomerer, ett skydd för kromosomen, som ser till att gener inte muteras och förändras när organismen utsetts för stress, infektioner och andra angrepp. Under en livstid förkortas de här telomererna. Skyddet blir sämre.

I Göteborgsforskarnas studier visade det sig att vitkindade gäss, och även andra fågelarter som lever länge, har telomerer som är robustare, som bevaras bättre under livets gång, jämfört med kortlivade fågelarter.

Men för en art att satsa på robusta telomerer, med ett längre liv som följd, är inte gratis. Det kostar kraft och energi. Då blir det på bekostnad av något annat, menar forskarna. I det här fallet förmågan att lägga många ägg tidigt i livet, och då få många ungar.

Referens:
BMC Evolutionary Biology 2012, 12:257 doi:10.1186/1471-2148-12-257