Snälla bakterier skyddar mot finnar

Akne drabbar de flesta av oss någon gång, men ungefär en av fem personer får nästan aldrig finnar. Förklaringen kan enligt amerikanska forskare vara att de bär på en snäll variant av aknebakterien Propionibacterium acnes.

Finnar, eller acne vulgaris som den relativt milda hudsjukdomen heter, beror på en inflammation av talgkörtlarna och inflammationen kan i sin tur orsakas av bakterier som retar immunförsvaret.

Forskarna jämförde arvsmassan hos 1000 olika stammar av acnebakterien, både från personer med mycket finnar. Men även personer utan symptom bär på bakterien i huden.

Och enligt forskarna fanns de stora genetiska skillnader mellan de aknebakterier som kom från personer med finnar jämfört med dem som inte drabbas och en viss variant av bakterien fanns hos väldigt många av de som inte hade finnar.

Forskarna tolkar resultatet som att den varianten av aknebakterien skyddar sina bärare mot de stammar som orsakar finnar, möjligen genom att konkurrera ut dem.

Referens: Fitz-Gibbon et al. Propionibacterium Acnes strain populations in the human skin microbiome associated with acne. Journal of investigative dermatology 21 Januari 2013. doi:10.1038/jid.2013.21