Zebror i Hells gate national park, Kenya. Foto:Pelle Zettersten

Köttfusk- även i Sydafrika

1:36 min

På senaste tiden har vi hört mycket om köttfusket i Europa då hästkött upptäckts i produkter som säljs som nötkött. Nu visar forskare i Sydafrika att det fuskas även där, men då handlar det om en form av torkad köttmix av viltkött från bland annat antiloper - som visat sig innehålla kött från tamdjur men även utrotningshotade arter.

Intresset för viltkött är stort i Sydafrika och har ökat kraftigt, det gäller även kött från vilda djur som födds upp i landets många farmer., 1964 var det 600 000 djur som såldes som viltkött, 2007 var det drygt 18 miljoner . Det mesta köttet kommer alltså ifrån rancherna som tillexempel föder upp olika antiloparter och zebror.

Men en studie som forskare i Sydafrika har gjort tillsammans med kollegor i Argentina visar att mycket av det kött som är märkt som viltkött och som säljs torkad form i en speciell köttmix i själva verket innehåller tamdjur som gris, nöt, lamm och häst. En del köttprodukter bestod också av utrotningshotade vilda djurarter som tillexempel bergszebra som är den minsta zebraarten och som klassas som akuthotad av den internationella naturvårdsorganisationen IUCN. Analyserna över vad det är för kött har gjorts genom tre olika typer av DNA analys där man främst tittat på mitokondriellt DNA, endel i cellkärnan som gör att man kan se vilken djurart det handlar om.

Av 132 prover från kött som märkts som viltkött i butiker i Sydafrika innehöll tre fjärdedelar kött ifrån tamdjur. Problemet är inte att det skulle vara farligt att äta köttet utan att man lurar kunderna som köper en produkt med felaktigt innehåll och att kontrollen av myndigheterna är undermålig. Men för alla muslimer och judar som inte äter griskött är detta också viktigt då de tror att de äter viltkött men alltså kan få i sig gris.

Studien är dock tämligen liten och några större slutsatser om hur det ser ut i hela Sydafrika eller andra afrikanska länder går inte att dra. Fler studier måste helt enkelt göras för att fastslå hur utbrett fusket är.

Referens: "Where is the game? Wild meat products authentication in South Africa: a case study" Publicerad i BioMed Central's open access journal Investigative Genetics.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista