1 av 2
Scott Stevens på Cooperative Institute for Climate and Satellites
2 av 2
Exempelbild Cyclonecenter.org Klicka för större bild

Allmänheten hjälper forskare med cykloner

Medborgarforskning hos Cyclonecenter
1:51 min

Nu vill klimatforskare ta allmänheten till hjälp för att lösa en vetenskaplig tvist. Det gäller om tropiska stormar blivit värre i takt med den globala uppvärmningen. Alla med en internetuppkoppling kan via hemsidan cyclonecenter.org hjälpa till genom att titta på satellitbilder och bedöma färg och form på cykloner.

Kommer klimatförändringarna ge oss fler superstormar som Sandy i framtiden? Problemet är att klimatforskarna inte vet säkert. Olika studier har visat att de tropiska stormarna hittills antingen blivit värre, eller mildare eller inte ändrats alls av den globala uppvärmningen.

Experterna är inte överens alltid till exempel om hur stark en cyklon är, utan olika experters bedömning av samma storm kan variera mellan kategori 3 och 5. Men om fler människor tittar på satellitbilder av stormar så borde utvecklingen bli tydligare, hoppas USAs nationella klimatdatacenter som vill därför ta vanligt folk till hjälp.

På Cyclonecenters hemsida har hittills tusentals privatpersoner fått en snabb introduktion och sedan tittat på infraröda satellitbilder och bedömt färg och form på stormarna. Det finns 300 000 bilder från de senaste tre decennierna som behöver klassificeras. För en expert skulle det ta 240 år och målet är dessutom att varje bild ska bedömas av minst 20 personer, eftersom det finns en hel del subjektivitet inblandad.

Så ju fler människor som tittat, desto säkrare blir resultatet. Man har försökt att få datorer att göra jobbet, men det går inte så bra berättar den amerikanske forskaren Scott Stevens, vid Cooperative Institute for Climate and Satellites som leder projektet.

– Det vi får från mänsklig interaktion är mönsterigenkänning. Datorer är väldigt bra på siffror och matematik, men urusla på att titta på en storm och se den på samma sätt som en människa klarar, säger Scott Stevens.

I år hoppas Cyclonecenter.org kunna publicera de första vetenskapliga resultaten av den här medborgarforskningen om tropiska stormar.

Webbaddress:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".