En falklandsvarg. Målning av Michael Rothman, Ace Coinage Inc

Hur Falklandsvargen kom till Falklandsöarna

1:35 min

I slutet på 1600-talet upptäcktes Falklandsvargen av brittiska upptäcktsresande som gått i land på Falklandsöarna. Det visade sig att det här hunddjuret var det enda landlevande däggdjuret som fanns på ögruppen. Det har varit en gåta hur och när Falklandsvargen hamnade på ögruppen 45 mil från det Sydamerikanska fastlandet.

Falklandsvargen utrotades på 1800-talet och nu har en forskargrupp analyserat dna från uppstoppade Falklandsvargar och jämfört med dna från ett rävliknande hunddjur som levde på det sydamerikanska fastlandet. Och analysen pekar på att Falklandsvargarna etablerade sig förhållandevis nyligen på ögruppen. Forskarna skriver i senaste numret av Nature communications att dna-analysen visar att Falkandsvargen och den sydamerikanska släktingen skildes åt för 16 000 år sedan.

Men hur bar sig då dessa djur åt för att komma till de ensligt belägna Falklandsöarna långt ute i Atlanten?
Mitt under den senaste istiden när isen var som mest utbredd, 18 000-25 000 år sedan, var havsnivån mycket lägre än idag och det var bara ett två mil brett sund som skiljde Falklandsöarna från fastlandet. Forskarna menar att Falklandsvargarna har kunnat gå på isen över sundet, något som var svårt för mindre däggdjur. Det skulle förklara varför Falklandsvargarna var de enda däggdjuren som fanns på Falklandsöarna när människan kom. När sedan havsnivån steg blev Falklandsvargarna kvar, isolerade ut i Atlanten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista