Digitalradion kan ersätta FM-nätet om 5-10 år, menar Per Borgå på broadcastföretaget Teracom. Foto: Per Gustafsson.

Radiobolagen vill ha "EU-chip" för digitalradion

Mottagning i alla mobila apparater
2:36 min

Den internationella radiounionen EBU har föreslagit industrin som gör radioapparater, mobiler och läsplattor att de kompletteras med chipteknik som klarar både digitalradio och det gamla FM-nätet. Detta i ett läge när allt fler europeiska länder satsar på att införa digitalradio i marknätet.

En övergång till digitalradio förutsätter att alla radiomottagare byts ut. Vem minns inte digitalt-tv-gången, då många måste skaffa sig en digitaltv-box, vilket gick relativt smärtfritt. Men frågan är om det går lika lätt att få svenskarna att byta sina 20 miljoner analoga radiomottagare. Den frågan har nu fått ett möjligt svar: euro-chipet.

– Euro-chip står för mottagning av en radiosignal i alla som helst tänkbara mobila apparater, så att vi kan ta emot radio var vi än befinner oss.

Annika Nyberg-Frankenhauser, mediedirektör på europeiska radiounionen EBU, berättar att radiobolagen vill stimulera industrin till att tillverka radiochip som kan ta emot BÅDE analog och digital radio.

Ur ett tekniskt perspektiv är radiolandskapet ganska brokigt. Somliga länder, t.ex. Norge och Danmark, planerar att införa digitalradio. Andra kanske behåller sina analoga FM-sändningar tills vidare. Dessutom planeras en smygande övergång på kanske tio år, då man har parallella sändningar både analogt och digitalt.

Därför behövs radiochip som klarar det mesta, och som funkar i så många länder som möjligt, menar EBU. Euro-chipet är inte ETT särskilt chip som ska tas fram, för själva chiptekniken finns redan, utan för EBU är det snarare en idé, en kampanj, som syftar till att förmå tillverkarna att sätta in multichipen, inte bara i radioapparater, utan också i mobiler och läsplattor. Särskilt viktigt är det för radio i bilen, eftersom vi förflyttar oss över landgränserna.

– Det är definitivt framtiden. Om man fastnar i det här att man ska ha FM-radio eller digitalradio, då tänker man fel. Till slut kanske man köper en läsplatta eller mobiltelefon, och utan att man tänkte så mycket på det vid själva inköpet kan man ta emot både FM-radio och digitalradio i den här apparaten, säger Staffan Rosell, VD på SBS Radio.

Men om det här blir verklighet, återstår att se. Allt beror på om de stora tillverkarna i Sydostasien hörsammar europeiska radiounionens kampanj så att euro-chip hamnar i våra radiomottagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".