Salt kan vara bidragande orsak till MS

Salt i maten kan vara en bidragande orsak till att den autoimmuna sjukdomen MS bryter ut. Det här är en helt ny teori som forskare från flera länder för fram.

Forskarna visar i labförsök en mekanism för hur saltet skulle bidra till sjukdomen. De visar också i försök att möss som getts en variant av MS får ett snabbare sjukdomsförlopp när de får mat med mycket salt.

Den svenske MS-forskaren Tomas Olsson säger att det här är en helt ny möjlig pusselbit i orsakerna till sjukdomen, men han betonar också att det man är säker på är att det just är flera samverkande orsaker som avgör vem som blir sjuk:

– Det är ett antal ärftliga faktorer, särskilt i immmunförsvaret, och de här yttre livsstilsfaktorerna som rökning, solljusexponering, d-vitamin och körtelfeber, det är de som är ganska fastslagna som riskfaktorer. Och det är möjligt att den här koksalthistorien är precis en sådan faktor, något som påverkar en del. Det skulle vara min gissning, säger Tomas Olsson, professor i neurologi vid Karolinska sjukhuset i Solna.

Han tillägger att det nu alltså krävs mer forskning för att avgöra om salt verkligen har en betydelse för när människor får MS och kanske även andra autoimmuna sjukdomar.

Referenser:

Nir Yosef et al. "Dynamic regulatory network controlling TH17 cell differentiation", Nature 2013, DOI:10.1038/nature11981

Chuan Wu et al. "Induction of pathogenic TH17 cells by inducible salt-sensing kinase SGK1", Nature 2013, DOI: 10.1038/nature11984

Markus Kleinwietfeld et al. "Sodium chloride drives autoimmune disease by the induction of pathogenic TH17 cells", Nature 2013, DOI: 10.1038/nature11868

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".