Fisk spåras med radioaktivitet

Flyttmönstren hos en tonfiskart som lever i Stilla havet har kunnat spåras med hjälp av små mängder av radioaktiva ämnen som släpptes ut i havet vid olyckan i Fukushima. De här tonfiskarna flyttar mellan asiatiska och amerikanska vatten, och det är viktigt att förstå deras levnadsmönster för att kunna skydda dem mot utfiskning.

Det är väldigt små halter av två cesiumisotoper som tonfisken bär på, betydligt mindre än naturligt förekommande radioaktiva ämnen som levande djur innehåller. Men eftersom de här ämnena kommer från en känd källa, och har en kort halveringstid, kan de användas för att analysera hur länge sedan det var en viss fisk var i närheten av Japan.

Referens:
Daniel J. Madigan et al. "Radiocesium in Pacific Bluefin Tuna Thunnus orientalis in 2012 Validates New Tracer Technique", Environmental Science & Technology 2013, DOI: 10.1021/es4002423

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".