Konstnärs tolkning av Europas hav och istäcke, och Jupiter i bakgrunden. Bild: NASA/JPL-Caltech.

Månen Europas hav lämnar spår på ytan

På ytan av Jupiters måne Europa verkar det finnas magnesiumsalter, enligt två astronomer som har analyserat information från ett stort teleskop. Det skulle vara ett tecken på att salthaltigt vatten kommit ut på ytan och avdunstat, så att saltet blir kvar. Europa har fångat mångas intresse, eftersom det verkar finnas ett hav av flytande vatten under den isiga ytan, där det kanske till och med skulle kunna finnas liv.

Det här nya resultatet tyder på att det skulle kunna gå att se mer av vad som kan finnas i det här havet bara genom att studera isens yta.

Sverige bidrar med instrument på en rymdsond som bland annat ska kunna titta närmare på Europa när den kommer fram, men det dröjer närmare tjugo år.

Läs hur astronomen Mike Brown själv beskriver den här forskningen på sin blogg (på engelska):

Referens:
M.E. Brown och K.P. Hand, "Salts and radiation products on the surface of Europa", antagen för publicering i Astrophysical Journal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".