Blodprov ger cancerinformation

Hittar tydliga mönster i DNA:t
1:13 min

Genom ett blodprov kan nu forskare se om du har tjocktarmscancer eller bröstcancer.

Än så länge är tekniken under utveckling, men på den pågående cancerkonferensen på Karolinska institutet i Solna presenterade professor Victor Velculescu från Johns Hopkins i Baltimore i USA hur muterat DNA kan sållas fram ur blodprov.

– Fördelen är väldigt tydlig, för att vi kommer att kunna förstå varje patient som har hög komplexitet med muterade genuttrycket, och att sen kunna matcha de här mutationerna till olika diagnoser och till olika behandlingar.

Det man gör är alltså att ur blodet rena fram det muterade DNA:t som är typiskt för tumörer. I försök har man nu sett att för sju patienter med tjocktarmscancer och tre med bröstcancer, kunde man hitta tydliga mönster genom att att göra helsekvensering av DNA i blodplasma, och sen jämföra det med friska personer. Då såg man alltså tydliga och specifika skillnader i blodet. Vinsten menar professor Velculesco är att man i framtiden kan slippa att ta vävnadsprover för att se om en person har cancer. Han hoppas också att man via blodprovet ska kunna se om en operation har hjälpt. Större studier behöver göras och är på gång, och han ser till exembel att för lungcancer som är komplicerat att ta prov på kan det här också vara en modell, även om modellen i dagsläget är för dyr för att användas ute på kliniker i dagligt bruk.

Referens: Velculesco et al. Detection of chromosomal alterations in the circulation of cancer patients with whole-genome sequencing. Sci Transl Med. 2012 Nov 28;4(162):162ra154. doi: 10.1126/scitranslmed.3004742.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".