Savannelefant och skogselefant.

Afrikansk skogselefant akut hotad

Den afrikanska skogselefanten, en mindre elefant än den vanligare savannlevande, har minskat i antal med 62% det senaste decenniet, enligt en studie i den öppna nättidskriften Plos One.

Tjuvjakt för att förse Kina med elfenben anges som det största hotet mot arten, men författarna pekar även på annan negativ påverkan från människor som orsak till att populationen av minskar drastiskt. Enligt författarnas beräkningar är elefanterna i centrala Afrika nu en femtedel så många som de var för 80 år sedan och de föreslår att skogselefanten nu får statusen "akut utrotningshotad".

Referens: Maisels et al. (2013) Devastating Decline of Forest Elephants in Central Africa. PLoS ONE 8(3): e59469. doi:10.1371/journal.pone.0059469

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".