Laboratoriemöss. Foto: Scanpix

Smartare möss med mänskliga hjärnceller

Smarta möss med mänskliga hjärnceller
0:56 min

Hjärnans stödjeceller, de så kallade gliacellerna, verkar ha ännu större betydelse för hjärnans funktion än man tidigare trott. Det såg en grupp neurologer när de sprutade in mänskliga gliaceller i hjärnan på möss, och fick oanade resultat.

Forskarna kunde nämligen se att de möss som fått mänskliga gliaceller insprutat i hjärnan blev smartare, i jämförelse med andra möss. Nervsignalerna skickades snabbare och mössens minne och inlärningsförmåga förbättrades.

Gliaceller utgör hjärnans stödvävnad och man vet sedan tidigare att de förser nervcellerna med syre och näring från blodet, och att de bygger upp en optimal miljö för hjärnans signaler. Men i det här försöket kunde man se gliacellernas betydelse tydligare än man tidigare gjort. Forskarna tror att de mänskliga gliacellerna, som är större, snabbare och mer effektiva än musens, hjälpte till att bättre sortera och hantera information, vilket alltså gav mössen en bättre förmåga att lära sig, och minnas saker.

Förutom att det här försöket tydligt visar gliacellernas stora betydelse för hjärnans funktioner, ger det också helt nya möjligheter att studera mänskliga hjärnceller i en levande modellorganism, skriver forskarna i tidskriften Cell Stem Cell.

Källa:
Källa: Han et al: "Forebrain engraftment by human glial progenitor cells enhances synaptic plasticity and learning in adult mice." Cell Stem Cell, 2013. DOI: 10.1016/j.stem.2012.12.015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".