Vad du "gillar" avslöjar vem du är

Det går att säga vem du är genom att se hur du använder gilla-funktionen på internet. Det hävdar nu forskare som har kartlagt nästan 60 000 internetanvändares vanor i USA.

Enligt forskarna kan de med stor säkerhet förutsäga ålder och kön och med något mindre säkerhet också berätta djupare personliga egenskaper som t ex sexuell läggning och drogvanor.

En forskare som tittat närmare på Svenskars internetvanor är Håkan Selg på Institutionen för informationsteknologi på Uppsala universitet. Han säger att det främsta syftet med den här typen av studier är att i större utsträckning kunna rikta reklamen via internet, men menar att marknadsförarna riskerar att bita sig själva i svansen.

– Det blir gissningsvis lite tveäggat på så vis att de som inte har något emot reklam, de påverkas inte, men alla de som brukar sätta upp "reklam undanbedes" på sin postlåda, kanske blir mer försiktiga nästa gång de trycker på "gilla-knappen", säger Håkan Selg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".