Viruset smittar troligen från fladdermöss. Foto: Jake Schoellkopf / Scanpix.

Sarsliknande viruset utforskas

För en tid sen var det ett mindre utbrott på Saudiska halvön av ett sarsliknande virus, och där flera av de smittade dog. Nu har forskare från Holland kartlagt hur det här viruset binder till celler hos människor.

Sigvard Olofsson professor i medicinsk virologi vid Sahlgrenska Akademien vid Göteborgs universitet är imponerad av studien:

– Det är verkligen bra klass på vetenskapen.

Det handlar alltså om det sarsliknande virus som främst drabbat Mellanöstern: humant coronavirus, EMC. Nio av de 15 som smittats sen i höstas har dött. Men till skillnad från SARS, som främst härjade i Kina för tio år sen, så tycks det här viruset inte sprida sej från människa till människa.

Istället tror man att de sjuka har smittats av fladdermöss. Vad de holländska forskarna har gjort är att med med flera experiment visat hur viruset binder till vanliga celler som sitter i luftvägarna, i njurar och även på ytan av vita blodkroppar. Och där finns receptorer som även finns hos fladdermöss. Det förklarar alltså varför viruset lätt kan föras över från djur till människa.

Kunskapen kan inte leda till ett nytt vaccin, eftersom man inte kartlagt själva viruset, utan vad viruset söker upp hos människan. Men i framtiden kan det kanske bli fråga om behandling.

– Den behandlingen det kan bli är att man kanske kan blockera dom här receptorerna hos patienterna, innan de har blivit för sjuka och i så fall förhindra att virusinfektionen blir allvarligare, säger Sigvard Olofsson, professor i medicinsk virologi vid Sahlgrenska Akademien, Göteborgs universitet.

Referens:
V. Stalin Raj et al. "Dipeptidyl peptidase 4 is a functional receptor for the emerging human coronavirus-EMC", Nature 2013, DOI: 10.1038/nature12005

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".