Vit trädgroda med paddnacke. Foto: Scanpix,AP Jacquelyn Martin

Smarta telefoner och surfplattor ger paddnacke

Stort ergonomiskt problem
1:39 min

Smarta telefoner och surfplattor finns nästan i var mans hand idag, åtminstone bland de yngre generationerna. Och nu varnar ergonomer och sjukgymnaster för att surfande, mejlande och spelande på de platta minidatorerna kan leda till problem i nacken. Framför allt hos ungdomar som sitter böjda över it-prylarna under en stor del av sin fritid.

– De sitter ju med huvudet i maximalt ytterläge framåtböjt, och det beteendet är ju extremt idag och jag ser det som ett jättestort problem för framtiden, säger Pär Hafstad, sjukgymnast i Helsingborg. 

Pär Hafstad berättar att han har fått en helt ny patientgrupp med huvudvärk och nackproblem, nämligen skolungdomar som tillbringar en stor del av tiden med att sitta eller stå böjda över sina smarttelefoner och surfplattor eller paddor som de kallas.

Det finns ännu inte så mycket forskning kring det här nya syndromet som kallas för paddnacke, men Ewa Gustafsson, som är ergonom och har doktorerat i ungas användning av it-teknik vid Göteborgs universitet, delar Pär Hafstads oro för att det här kan bli ett utbrett problem. När vi använder de platta minidatorerna som man interagerar med genom att trycka med fingrarna direkt på skärmen, är det svårt att hålla eller placera dem så att ergonomin blir bra för både nacke och händer, förklarar hon.

– Lägger man den i knät eller på bordet för att kunna skriva på den så medför det att man måste böja nacken för att kunna läsa av skärmen, och ställer man den i en ställning så att den blir uppvinklad så blir det svårare att skriva på den, säger Ewa Gustafsson.

Hon tycker inte att man ska byta ut den vanliga datorn mot en datorplatta och måste man sitta och skriva in text på plattan så ska den inte bara placeras i vinkel utan också förses med ett externt tangentbord, så att ergonomin blir bra för både nacken och händerna.

Reporter Malin Avenius
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".