Urfågeln Archaeopteryx hade befjädrade ben och svans. Foto: Katarina Sundberg

Tidiga fåglar hade fyra vingar

Vingpennor på bakbenen
1:22 min

Nu visar fossila fynd från ljuraperioden att de första fåglarna hade fyra vingar istället för två. Och det kan ha varit slumpen som avgjorde att dagens fåglar bara har två. Det var när kinesiska forskare undersökte stenavtryck från olika urfåglar som levde för över 100 miljoner år sedan, som de kunde dra slutsatsen att många fåglar från början hade fyra vingar.

Forskarna hittade nämligen avtryck efter långa fjädrar som liknar vingpennor, på bakbenen. Och fjädrarnas placering gjorde det tydligt att de bildade riktiga vingar. De här fynden tyder nu också på att fjädrar var någon slags standardutrustning inom hela gruppen av rovdinosaurier, som fåglarna härstammar ifrån.

Men genom evolutionen tillbakabildades fjädrarna på bakbenen och ersattes av fjäll, som på de flesta moderna fåglar. Kanske var det en nackdel att ha långa och skrymmande fjädrar på bakbenen, och mer effektivt att låta armarna stå för flygandet, och benen för löpningen. Eller så var det slumpen som avgjorde vilka urfåglar som överlevde den stora dinosauriedöden och kom att ligga till grund för dagens fåglar, tror Jan-Ove Ebbestad vid Evolutionsbiologiska museét vid Uppsala universitet.

- Det fanns en diversitet av fjäderklädda dinosarier och fjäderklädda primitiva fåglar. En av grenarna överlevde den stora dinosariedöden och det kan ha varit slumpen som avgjorde vilken gren som överlevde, säger han.

Källa:
Zheng et al: "Hind wings in basal birds and the evolution of leg feathers" Science, 2013. DOI: 10/1126/science.1228753

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".