Liten droppe kan få stor betydelse

Lyckades skapa nanomagnet
0:16 min

Magnetiska nanodroppar har länge bara funnits i teorin. Men nu har svenska forskare lyckats med att tillverka dem i verkligheten. Och tekniken kan göra elektronik i till exempel mobiltelefoner både mindre och energisnålare.

Nanodropparna är omkring 100 nanometer små, ungefär i storlek med en viruspartikel.

Majid Mohseni vid KTH liknar sättet att tillverka de små magnetiska dropparna vid det fenomen man kan se när en vattendroppe råkar hamna på en spisplatta och börjar snurra. Bara att det här är i mycket mindre skala och istället för en varm platta så snurrar man igång droppen med ett magnetfält.

Artikeln ingår i Majid Mohsenis avhandling vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Och han är stolt och glad över att vara först med att bevisa att den 40 år gamla teorin faktiskt stämmer med verkligheten.

– Vi blev väldigt glada när vi insåg att vi blev först i världen med att visa fenomenet. Vi är stolta över forskningssamarbetet som är i den absoluta kunskapsfronten. Tekniken kan leda till många nya typer av elektronik med nanoteknik, säger Majid Mohseni.

Referens: Spin Torque–Generated Magnetic Droplet Solitons. Science 15 march 2013. dx.doi.org/10.1126/science.1230155

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".