Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya typer av mediciner mot malignt melanom

Publicerat tisdag 19 mars 2013 kl 06.30
Mediciner för behandling av hudcancer
(1:48 min)
En patient opereras för hudcancer och en man njuter av solen. Foto: Scanpix

Antalet cancerfall ökar, och hudcancer är den form som ökar mest. Det visade Cancerfondens årliga rapport i förra veckan. Men dyra mediciner som antingen stimulerar immunförsvaret eller angripa en särskild muterad gen kan ha effekt på malignt melanom, den elakartade tumör som du kan få om du solar för mycket och bränner dej för ofta.

Malignt melanom drabbade drygt 3 300 svenskar år 2011, och nästan 500 dog av sjukdomen.

Cellgifter fungerar sämre på malignt melanom än på många andra cancerformer. Men efter flera decennier ser nu Ulrika Stierner, överläkare på onkologiska kliniken på Sahlgrenska universitetsjukhuset i Göteborg, ett stort genombrott i den medicinska behandlingen av melanompatienter, tack vare två nya mediciner. Studier som föregått det ena nya läkemedlet visade en tydligt ökad överlevnad.

– Det var när man jämförde cellgifter med ett immunstimulerande ämne som heter ipilimumab - som är en antikropp som fungerar genom att blockera och stänga av avstängningsknappen för immunförsvaret, så det blir väldigt aktiverat, och på så vis kan attackera tumören. Det här är tror jag är början på en bra immunologisk behandling vid malignt melanom, säger Ulrika Stierner.

Bland dom som fått den här medicinen, lever ännu omkring var fjärde efter två års behandling - utan medicinen har andelen överlevare legat på mellan 5 och 10%. Men fortfarande behöver medicinen utvecklas vidare - för det kan ta flera månader innan man ser en förbättring, och bland dom svårast sjuka är det många som inte klarar sig inte så länge. Den andra medicinen däremot ger snabbt resultat, och tillhör gruppen som kallas "målriktad behandling" . Den fungerar på dom patienter som har en specifik mutation i en gen i melanomet som stimulerar tumörtillväxt, och det handlar om ungefär hälften av patienterna, säger Ulrika Stierner…

– Vi vet precis vilka som kan tänkas svara på det, dom måste ha den här genförändringen, annars är det verkningslöst. Men har dom det så svarar dom flesta mer eller mindre på behandlingen, säger Ulrika Stierner.

Läkemedlen som Ulrika Stierner kallar "ett stort genombrott" är sinsemellan mycket olika, och fortfarande återstår mycket vidareutveckling för att få mer långvariga effekter. Men en sak har dom gemensamt, som gör att bara det ena läkemedlet hittills finns att tillgå över hela landet.

– Det har varit svårt att få komma igång med dom, på grund av att dom är väldigt dyrbara dom här läkemedlen, säger Ulrika Stierner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".