Turister interagerar med stingrockor utanför Caymanöarna i Karibien, och påverkar därmed rockornas beteende. Foto Guy Harvey.

Stingrockor ändrar beteende i möte med turister

Stingrockor ändrar sina beteenden när de matas på vissa platser vid Caymanöarna i Karibiska havet. Det är ett områden för så kallad ekoturism sen 80-talet, och där det är populärt för turister att mata rockorna. Men forskare har nu visat att det har lett till ändrade beteenden hos stingrockorna.

I det vilda färdas stingrockor långa sträckor i havet nattetid för att söka mat, ofta i ensamhet. Men när de matas blir de gruppvarelser som rör sej på mindre områden där de också är mer aggresiva mot varandra, enligt en studie som publiceras i Plos One.

Referens: Mark J. Corcoran et al "Supplemental Feeding for Ecotourism Reverses Diel Activity and Alters Movement Patterns and Spatial Distribution of the Southern Stingray, Dasyatis americana". PLoS ONE, 2013; 8 (3): e59235 DOI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".