Kaffe kan minska olycksrisk

Att dricka kaffe eller energidryck med koffein minskar risken för att krocka enligt en studie i British medical journal. I studien ingick yrkeschaufförer i tung trafik som kör långa sträckor och resultatet verkar även gälla om man tar hänsyn till att de ofta sover mindre till följd av kaffets centralstimulerande effekt.

De australiensiska forskarna bakom studien har intervjuat 500 lastbilschaufförer som varit med om en krock och jämfört deras koffeinintag med en kontrollgrupp med chaufförer som inte krockat det senaste året.

Resultatet tyder på att koffein kan ha en  skyddande effekt mot att krocka. Enligt forskarna är det ändå viktigt att sova ordentligt innan en långkörning och det finns många faktorer som gör det svårt att dra slutsatser om varför de som hade ett högt koffeinintag höll sig vakna bättre än de som varit inblandade i en olycka.

Referens: Sharwood et al. Use of caffeinated substances and risk of crashes in long distance drivers of commercial vehicles: case-control study. BMJ 2013;346:f1140 doi: 10.1136/bmj.f1140

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".