Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Med ny teknik får vi 3D utan glasögon

Bilden kan projiceras en bit från skärmen
2:16 min

Film från Fattal et al, Nature

En ny teknik för att visa tredimensionella bilder har tagit fram av amerikanska forskare. Tekniken, som presenteras i dagens utgåva av tidskriften Nature, ska enligt forskarna ge en mer verklighetstrogen 3D-bild.

Idag finns framför allt två olika tekniker för 3D-bilder. Dels finns det mindre skärmar på vissa mobiltelefoner och bärbara spelkonsoler, som har ett tunt lager av mikroskopiska linser ovanpå själva bildskärmen. Ljuset från bildpunkterna, de så kallade pixlarna, bryts i dessa linser och på så vis uppstår illusionen att det finns ett djup i bilden. För att den här 3D-effekten ska fungera krävs att tittaren har skärmen rakt framför sig.

Och så finns den teknik som används på biografer, och även vissa teveapparater, och som kräver särskilda 3D-glasögon. Glasögonen kan vara antingen passiva, oftast med en röd och en grön lins, eller aktiva där de synkroniserar med filmen och växlar mellan att släppa in ljus till vänster respektive höger öga.

Även här krävs att man sitter placerad ganska rakt framför själva bioduken för att maximera känslan av 3D.

Med den nya tekniken har forskarna valt en delvis ny lösning. Genom att belysa skärmen bakifrån med så kallat diffraktionsljus som ger en ökad spridning av ljuset, skapas 3D-effekten direkt på skärmen. Förutom att 3D-upplevelsen blir starkare innebär det också att vi kan räkna att den lättare tar sig in i våra vardagsrum.

– Jag tror att det första vi kommer att se är teveapparater där man inte behöver ha glasögon, säger Jonas Unger, universitetslektor i datorgrafik och bildbehandling.

En annan fördel är att bilden kan projiceras en bit ifrån själva ljuskällan, alltså bildskärmen.

– När man kör bil kan man tänka sig att informationen på instrumentpanelen visas på ett sätt som kompenserar för att du egentligen behöver ha läsglasögon för att kunna läsa det ordentligt. Så du slipper ha läsglasögonen på dig när du kör bilen, säger Jonas Unger

Det är forskare vid företaget Hewlett Packard som ligger bakom tekniken, men Jonas Unger tror att den kommer att sprida sig också till andra tillverkare.

Mobiltelefoner, läsplattor och andra skärmar som man betraktar på ett avstånd på mindre än en meter är särskilt lämpade för den nya tekniken. Däremot tror Jonas Unger att vi får dras med 3D-glasögonen på biograferna ännu en tid, eftersom det blir för kostsamt att bygga 3D-skärmar i bioduksstorlek.

DOI: 10.1038/nature11972

Jon Thunqvist
vet@sr.se

Fotnot: En tidigare version av denna artikel kunde ge intrycket att det behövs särskilda glasögon även för att se rörlig bild i 3D på de av dagens skärmar som har de mikroskopiska linserna. Så är det inte och därför har vi justerat texten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".