Söta drycker kan kopplas till hälsoproblem och dödsfall. Foto: American Heart Association

Söta drycker kopplas till 180000 dödsfall per år

Konsumtion av söta drycker kan vara kopplade till 180 000 dödsfall per år, över hela världen. Det säger amerikanska forskare som presenterar resultatet på en konferens för hjärtsällskapet American Heart Association.

De har utgått från data från 140 länder - ungefär halva jordens befolkning - som samlats in för en global hälsostudie. Forskarna beräknar konsumtionen av söta drycker, och hur den här konsumtionen kan kopplas till ökad övervikt och fetma, och det i sin tur till diabetes, hjärtsjukdom och vissa former av cancer.

Det handlar om läsk, saft, energidrycker, också såna drycker som sötat iste, te och kaffe. De här dryckerna ger mycket energi, men inte samma känsla av mättnad som mat, och därför leder en överkonsumtion av sötade drycker till att många får i sig för mycket energi.

Låg- och medelinkomstländer är hårdast drabbade av de hälsoproblem som kan bli konsekvensen. Enligt studien är till exempel Latinamerika värst drabbat av dödsfall i diabetes, som kan kopplas till söta drycker.

Uppskattningen på 180.000 dödsfall per år kan jämföras med alkohol, som enligt WHO skördar 2,5 miljoner liv per år.

Referens:
American Heart Association

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".