Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jordskred i Guangxi Zhuang i Kina 2011.

Ny metod upptäcker jättelika jordskred

Göran Ekström
1:39 min

Jättelika jordskred kan vara väldigt destruktiva och drabbar ibland människor på isolerade platser, utan att myndigheterna får kännedom, vilket leder till att de drabbade inte kan undsättas. Men nu har seismologer vid Columbia University i New York utvecklat ett nytt sätt att upptäcka jordskred.

Seismiska mätstationer fångar upp vibrationer i jordskorpan, och kan till exempel upptäcka jordbävningar. Men nu har två seismologer vid Columbia University i New York en metod för att också upptäcka jordskred från seismiska data, och de kan även säga nåt om deras egenskaper.

Jordbävningar går lätt att identifiera automatiskt av en dator. Jordskreden är svårare att upptäcka. Vibrationerna måste analyseras med seismologernas metod och sedan jämföras med satellitbilder. Men på det här sättet har de hittills kunnat upptäcka tjugonio stora jordskred, varav ungefär tio som ingen tidigare kände till.

Det går inte att förutsäga jordskred av den här storleksordningen och de inträffar ofta på väldigt otillgängliga platser, där det inte bor många människor.

Men det finns tillfällen när det kan vara viktigt att få veta att det har skett, säger Göran Ekström som är den ena upphovsmannen till metoden. Han tar exempel från Taiwan 2009 där det var flera jordskred efter ett oväder. Ett av dem förstörde en hel by och många dog.

– Men när det skedde tog det med sig telefonledningar och så vidare, så det var ingen som visste på ett och ett halvt dygn att det hade skett.

I såna fall kan det vara användbart för räddningstjänst att ha en metod att få reda på att det varit ett stort jordskred.

Att utforska och övervaka stora jordskred kan också vara viktigt om de blir fler i framtiden.

– Det som folk oroar sig för är väl att när glaciärerna smälter orsakar det att hållfastheten på bergssidorna försämras, det vill säga att det blir lättare att orsaka såna här jordskred, säger seismologen Göran Ekström vid Columbia University

Det händer också att stora skred dämmer upp en flod, och när floden sen bryter igenom fördämningen kan det bli en stor flodvåg som drar fram och översvämmar områden längre ner, där det bor människor. I såna fall skulle det till och med gå att varna

De seismiska signalerna avslöjar plats och riktning för jordskredet. Men en begränsning är att det inte går att skilja på en stor mängd jord och sten som rör sig en kort bit och en mindre mängd material som rör sig långt.

Referens: Göran Ekström och Colin P. Stark, "Simple scaling of catastrophic landslide dynamics", Science 2013, DOI: 10.1126/science.1232887

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".