Tidigare barns kön påverkar barnafödande

Trend sedan 1980-talet
1:17 min

Det finns en tydlig preferens för att få flickor i Sverige, visar statistik från SCB. När tvåbarnsfamiljerna funderar kring att skaffa ett tredje barn är det minst sannolikt att de blir en trebarnsfamilj om de redan har ett barn av varje kön. Mest sannolikt för ett tredje barn är där det finns två söner sedan tidigare.

Det är alltså mer sannolikt att familjer med två söner får ett tredje barn, än familjer med två döttrar. Könspreferensen är mycket svag, men en preferens för flickor är klart mätbar i Statistiska centralbyråns statistik som sträcker sig fram till år 2010. Tendensen har funnits sedan 1980-talet.

Det finns ingen forskning som entydigt förklarar vad det här beror på, men däremot finns en mängd tänkbara delförklaringar, som talar för strävan att få minst en dotter, som att flickor växer upp till kvinnor som i större utsträckning än män brukar ta ansvar för både sina gamla föräldrar och sina barn, säger Ann-Zofie Duvander, docent i sociologi och demografi vid Stockholms universitet. Men eftersom Sverige är ett välfärdssamhälle där vi på ålderns höst inte är beroende av våra vuxna barn har vi, trots den svaga preferens för döttrar som alltså är mätbar, kommit väldigt nära läget ”kön spelar inte någon roll”:

– Jag tror att det är så för att vi inte betonar den här nyttoaspekten utan därför att vi förstås ser med glädje fram emot att få ett barn, och att vi inte vill se pojkar och flickor som olika värde… Det är min absoluta övertygelse att väldigt få gör också, så det är ju väldigt tabubelagt att vilja ha ett kön då.

Reporter: Ylva Carlqvist Warnborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".