Senförflyttning. Illustration: Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Flera operationer samtidigt ger bättre effekt

Förkortar rehabilitering och tiden på sjukhus
1:13 min

En ny operationsmetod som kombinerar flera operationer samtidigt kan på ett mer effektivt sätt ge nästan totalförlamade personer rörelsen tillbaka i händerna, metoden har tagits fram vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Patienter som är förlamade i och med en ryggmärgsskada kan återfå rörligheten i händerna genom att senor flyttas till områden i kroppen där det finns fungerande muskelatur kvar.

– Vi har en ny operationsmetod där vi kombinerar flera operationer där vi kan få ut väldigt mycket på en gång. Vi kan få ut både gripförmåga, öppningsförmåga och tumgrepp på samma operation. Det besparar patienten en operation, inneliggande tid på sjukhuset och tre månaders rehabilitering per arm. Patienterna får dubbelt så stor greppstyrka och öppningsgrepp jämfört med den gamla metoden, säger överläkare Carina Reinholdt vid Sahlgrenska universitets sjukhuset som nyligen doktorerat på denna nya metod.

– Hur kommer det sig att resultatet blir bättre bara för att man gör operationerna samtidigt?

– Jag tror att det beror på att man får fler funktioner samtidigt, förut fick de först gripförmågan men då kunde de inte öppna handen så bra. Får man allt på samma gång får man bättre handfunktion, då kan man använda handen bättre. Det är också mer motiverande för patienten att få allt på samma gång.

– Kan man tänka sig att man använder den här metoden kan användas i andra sammanhang, inte bara när det gäller händerna?

– Man gör ju senförflyttningar även i fötter och underben så där kan man tänka sig att överflytta en del kunskap, säger Carina Reinholdt medicindoktor  vid institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".