Tablett för att rena förorenat vatten

En tablett som läggs i behållare med vatten kan rena förorenat vatten i upp till sex månader, det har amerikanska forskare visat i försök i Sydafrika. Tabletten som är i storlek med en handtvål placeras i vattenbehållare och har efter ett dygn tagit död på skadliga mikroorganismer som kan orsaka sjukdomar.

Det är koppar och silverpartiklar i nanostorlek som är de verksamma substanserna, ämnen som kan vara skadliga för människor och miljö, bland annat har tidigare forskning indikerat att de skulle kunna öka risken för antibiotika resistens. Men enligt de amerikanska forskarna så är de i det här sammanhanget i så låga koncentrationer att de inte utgör någon risk. 

För att se om vattenreningsmetoden fungerar fullt ut ska fler försök göras i Sydafrika i sommar. Bland annat ska forskarna titta på hur stor acceptans det finns för en sådan här metod för att rena vatten och hur kostnaden för att producera den kan göras så låg som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".