Äldre mår dåligt av social isolering

Social isolering hänger ihop med hälsoproblem och ökad dödlighet bland äldre, oavsett hur ensamma de själva känner sig.

Frågan forskarna försökte besvara var ifall det är känslan av ensamhet som gör att social isolering leder till försämrad hälsa, men så verkar det alltså inte vara.

Studien gjordes i England, och forskarna har följt över sextusen personer som var minst 52 år gamla 2004. När forskarna räknar bort effekten av till exempel kroniska sjukdomar ser de att social isolering fortfarande har ett samband med ökad dödlighet, men den upplevda känslan av ensamhet inte har samma koppling.

Socialt isolerad är enligt forskarnas definition en person som har få och oregelbundna kontakter med släktingar och vänner, och som inte deltar i föreningslivet eller andra typer av organisationer.

Referens:
A. Steptoe, A. Shankar, P. Demakakos, J. Wardle: "Social isolation, loneliness, and all-cause mortality in older men and women", PNAS 2013, DOI: 10.1073/pnas.1219686110

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".