Hjärna Bild: SVT

Nya nervceller direkt i hjärnan

Neurologer i Lund har lyckats bilda nya nervceller i hjärnan på möss. Förhoppningen är att det ska kunna leda till behandling av sjukdomar som drabbar hjärnan t ex parkinson.

Det som forskarna gjort är att omvandla ett slags stödceller i hjärnan till nervceller genom att injicera särskilda gener i stödcellerna. De här generna gör att cellerna omvandlas direkt utan att först tillbakabildas till stamceller.

Än så länge är det här behandlingar som pågår i djurförsök och det dröjer många år innan det testas på människor.

Olof Torper, neurobiolog på Lunds universitet och en av forskarna bakom studien, framhåller att just det att man kan använda och omvandla celler direkt i hjärnan och dessutom hoppa över stamcellssteget, det minskar riskerna jämfört med annan cellterapi där man transplanterar celler.

– Potentialen med det här är att man kan förbise alla de här komplikationerna som kan medfölja med en celltransplantation såsom bortstötning, det finns begränsat material, det finns en del etiska konflikter och tumörbildning, cancer, säger Olof Torper neurobiolog på Lunds universitet.

Referens:
Torper, O., et al, "Generation of induced neurons via direct conversion in vivo.", Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), March 25, 2013, doi/10.1073/pnas.1303829110

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".