Könsroulette med sju siffror

En vattenlevande encellig organism med sju kön har visat sig ha ett udda sätt för att avgöra vad könet blir på avkomman. Det är "klipp och klistra" som gäller med de könsbestämmande generna och det tycks ske helt slumpartat.

Genetiker har nu sett att könet på organismen, Tetrahymena thermophila, bestäms av ett genpar i arvsmassan. På varje individ uttrycks bara ett par, alltså två stycken gener, men de bär med sig alla sju varianterna och när organismen förökar sig sexuellt så kombineras könsgenerna helt slumpmässigt.

Forskarna beskriver själva processen som att organismen har en roulette med sju siffror och att där kulan landar avgör könet.

Det verkar heller inte spela någon roll vilket kön som föräldrarna har.

Referens:
Cervantes MD, et al. (2013) Selecting One of Several Mating Types through Gene Segment Joining and Deletion in Tetrahymena thermophila. PLoS Biol 11(3): e1001518. doi:10.1371/journal.pbio.1001518

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".