Felstavningar i DNA-spiralen kan ge cancer. Foto: Scanpix

Fler genetiska faktorer för cancer funna

"Min dröm är ett gentest"
1:50 min

En stor internationell forskargrupp, bestående av 1000 forskare från hela världen, har identifierat över 80 nya genetiska riskfaktorer för cancer, mer än dubbelt så många som var känt sedan tidigare. Nu hoppas forskarna att den genetiska informationen skall leda till att man fångar upp kvinnor och män i riskzonen, tidigare.

– Min dröm och förhoppning är att mammografi kompletteras med ett genetiskt test där kvinnor delas in i olika riskgrupper med olika åtgärder i förhållande till deras genetiska risk, säger Per Hall, som är professor vid Karolinska Institutet och som fungerat som koordinator för projektet..

Men det genetiska testet är inte verklighet ännu, poängterar Per Hall. Ännu behövs mycket jobb. För även om man nu har identifierat många genetiska riskfaktorer, tror man att det återstår mycket innan man har löst hela gåtan bakom bröstcancer och prostatacancer. Kanske är så många som 1000 eller 2000 gener inblandade. Så att testa alla kvinnor och män i Sverige är inget vi kommer att göra nu på en gång, säger han.

– Jag skulle vilja att vi identifierade fler genetiska markörer så att vi tillsammans med livsstilsfaktorer kan göra en säkrare bedömning, säger Per Hall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".