Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Djuphavet absorberar en del av den globala uppvärmningen

Uppvärmning i djuphaven
1:47 min

De senaste 10 - 15 åren har temperaturen vid havsytan ökat med någon tiondels grad, och det är mindre än man skulle kunna vänta sig enligt de klimatmodeller som forskare använder för att bedöma hur mycket den ökade halten av växthusgaser i atmosfären får temperaturen att stiga. Det tycks bero på att världens djuphav tar upp en stor del av den globala uppvärmningen, visar en ny studie.

– När man tittar på havsytetemperaturerna så har de inte värmts upp lika kraftigt de senaste 10-15 åren som de borde ha gjort med tanke på ökningen av koldioxidhalten. Och nu har vi hittat en möjlig förklaring till det, nämligen att värmen har försvunnit ner i djuphaven istället, säger Erland Källén som är forskningschef på det europeiska vädercentret i Reading.

Erland Källéns forskargrupp har använt ett nytt sätt att räkna på gamla mätningar från haven - av bland annat temperaturen - för att se hur klimatet i haven ändrar sig. Det finns inte så mycket mätningar från 1900-talet, särskilt inte på större djup - men forskarna utgår från den information som finns om temperaturer och vindar vid ytan och använder den i sin modell för att räkna ut hur värme sprider sig i havet. Sedan jämför forskarna med de enstaka observationer som ändå finns från djupare områden i havet och på så vis kan de få fram hur värmen fördelar sig på olika djup.

Och resultatet är alltså att under de senaste tio åren har uppemot en tredjedel av uppvärmningen blandats ner i de djupare delen av haven och därför inte märks så mycket vid ytan. Det skiljer sig från hur det var under de tidigare decennierna.

Varför det har blivit så här under just den här perioden kan Erland Källén inte säga men han tror att det hänger ihop med vindar i atmosfären. Andra vindar kan också få den lagrade värmen upp till ytan igen, menar han:

– Det finns ju värme lagrat i djuphaven, och det är ju möjligt att det kan komma upp igen om vindarna och cirkulationsmönstret skulle ändras igen så att värmet förs upp. Men när det sker och hur mycket det blir, det kan vi inte säga.

Referens:
M. A. Balmaseda, K. E. Trenberth, E. Källen: "distinctive climate signals in reanalysis of global ocean heat content", Geophysical Research Letters 2013, DOI: 10.1002/grl.50382

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".