SKB-nej till alternativa slutförvar av kärnbränsle

SKBs Saida Laarouchi Engström
2:11 min

Kärnkraftsindustrins avfallsbolag, SKB, avvisar krav på att redovisa alternativ till sitt planerade slutförvar för använt kärnbränsle. Ansökan håller på att kompletteras och flera som yttrat sej anser att SKB borde analysera om avfallet kan slutförvaras i djupa borrhål istället , eller kanske återanvändas i framtida reaktorer.

För två år sen lämnade kärnkraftsindustrins bolag, SKB, som ansvarar för kärnavfallet, sin ansökan om att bygga ett slutförvar till dels Strålsäkerhetsmyndigheten, dels till Mark och miljödomstolen. Just nu pågår en översyn av om själva ansökan bör kompletteras. Flera tunga instanser har tyckt att SKB borde ha utrett och redovisat alternativ, att det ingår i en grundlig miljöprövning.

Både Strålsäkerhetsmyndigheten och statens rådgivande organ, Kärnavfalls- rådet anser att SKB i ansökan borde belysa möjligheten att återta och upparbeta använt kärnbränsle, för framtidens kärnreaktorer. Men SKB:s direktör Saida Laarouchi Engström anser att det är orealistiskt:
- Att tro att vi kommer att använda det här bränslet som vi har idag i de framtida reaktorerna, det är inte realistiskt alls. Även Frankrike avser att ta hand om sitt använda kärnbränsle här och nu, och avser inte att ladda sina framtida reaktorer med det använda bränsle som finns idag. Och det är ändå de som leder den utvecklingen.

SKB håller fast vid den metod bolaget planerat, att placera kärnavfallet i kopparkapslar och bentonitlera i bergrum vid Forsmark. Då kan frågan om återanvändning avgöras i framtiden säger Saida Laarouchi Engström

- Till rejäla kostnader, men tekniskt - det är absolut fullt möjligt. Vi planerar för att framtida generationer som försluter det här förvaret ska kunna ta ställning om de försluter förvaret eller om de gör annat.

Ett annat alternativ, att lägga kärnavfallet i flera kilometer djupa borrhål i berggrunden har miljörörelsen krävt, senare har Strålsäkerhetsmyndigheten stött kravet på vidare utredning. Men SKB avvisar också det.

- Djupa borrhål har vi studerat, men en metod som är behäftad med så stora osäkerheter kan inte SKB ta ansvar för och därför har vi avfärdat den, säger SKB:s direktör Saida Laarouchi Engström.

Annika Digréus, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".