Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Antipartiklar kan komma från mörk materia

Mark Pearce: positroner och mörk materia
0:39 min
Såhär skulle Vintergatan kanske se ut om dess mörk materia var synlig. Källa: ESO/L. Calçada

Antipartiklar är en sorts spegelmateria, likadana som de partiklar vi består av förutom att de har motsatt laddning. Vi ser dem inte på jorden eftersom antimateria inte kan överleva tillsammans med vanlig materia, men i rymden finns de. Nu finns nya mätningar av antipartiklar som förhoppningsvis också kan säga saker om den okända mörka materian som över 80 % av universums massa förväntas bestå av.

På jorden så förintas antipartiklar så fort de möter en vanlig partikel, men i rymdens tomhet kan de överleva längre. Ett instrument på den internationella rymdstationen, AMS, har nu samlat in fler än något instrument tidigare lyckats med av en typ antipartiklar som kallas positroner - över 400.000. Det går inte avgöra varifrån de här partiklarna kommer, men det finns oväntat många som har höga energier. De skulle kunna komma från en sorts mycket kompakta roterande stjärnor som kallas pulsarer – men de kan också komma från områden med mycket mörk materia säger Mark Pearce, professor på KTH (som själv har mätt positroner i rymden, men med ett annat experiment).

– De här mörk materia-partiklarna är ganska tunga, och när de krockar med varandra kan de ge positroner med väldigt mycket energi. Det är svårt för andra processer att skapa de här typerna av energier, så det är därför positroner är intressanta, säger Mark Pearce.

– Vad var din reaktion på det här resultatet?

– Jag är väldigt imponerad över hur bra de är. Det är inte alls trivialt att göra sådana mätningar med sådan precision i rymden. Rymden är ett ganska elakt ställe att göra mätningar. Så det är bra gjort att de har lyckats förstå och bemästra experimentet.

Forskarlaget bakom AMS hoppas inom några månader kunna avgöra ifall positronerna kommer från pulsarer eller från mörk materia, när de har samlat in fler partiklar. Men Mark Pearce är inte så säker på att det kommer att räcka med bara positronmätningar, andra typer av signaler behövs också.

Referens:
M. Aguilar et al. "First Result from the Alpha Magnetic Spectrometer on the International Space Station: Precision Measurement of the Positron Fraction in Primary Cosmic Rays of 0.5–350 GeV", Physical Review Letters 2013, DOI: 10.1103/PhysRevLett.110.141102

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".