I natt slaktades 20 000 fjäderfän på en marknad i Shanghai där man upptäckt det nya fågelinfluensaviruset i duvor som var till försäljning. Slakten gjordes för att minska smittspridningen. Foto AP, Chinatopix

Hittills sex döda i ny fågelinfluensa i Kina

Den nya fågelinfluensan
0:50 min

Ett virus som för första gången smittar människor har upptäckts i Kina. Hittills den här veckan har kinesiska myndigheter rapporterat att sex personer dött, där man kunnat bekräfta att det handlar om ett nytt fågelinfluensavirus, H7N9.

Enligt myndigheterna i Shanghai har nu även en person satts i karantän som varit i kontakt med en av dem som dött, och den personen verkar ha influensasymptom. Men än vet man inte om det handlar om just H7N9 viruset som överförts. Totalt övervakas 400 personer som varit i kontakt med någon av de som smittas, och det är i fyra provinser i östra Kina. Orsaken är att man är rädd att viruset eventuellt ska spridas mellan människor, och i så fall kunna skapa en epidemi.

Enligt flera forskare har det rapporterats viss mutering i duvor ( i radiosändningen sa vi också felaktigt att viruset hittats i grisar).  Muteringar innebär att viruset förändrar sig, och ibland sker det på sätt som kan innebära att det lättare kan börja spridas mellan arter, men Tomas Bergström professor i virologi vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg menar att det här nya fågelinfluensaviruset trots allt inte verkar utgöra någon stor fara.

-  Tidigare utbrott av H 7 har inte varit H7N9, men H7 av andra typer har aldrig smittat mellan människor.

- Men om det här viruset får fäste bland andra däggdjur, kan det inte mutera då?

- Ja vad som kan hända är att delar av genomet kan byta plats mellan olika influensavirus, men det har heller inte beskrivits för H7, så risken här är mindre än vid många andra influensor.

- Hur bedömer du riskerna kring det här helt nya fågelinfluensaviruset i Kina?

- Som det ser ut nu och med den noggranna uppföljning man har i Kina nuförtiden, jämfört med tidigare, så verkar läget lugnt.

I Shanghai har masslakt av fjäderfän skett i natt, rapporterar den statliga kinesiska nyhetsbyrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".