Foto: Bengt O Nordin

Samma gener kopplas till både fetma och övervikt

En grupp med bland annat svenska forskare hittat nya gener som hör ihop med övervikt, en upptäckt som kan leda till bättre läkemedel och behandlingar mot fetma i framtiden, tror forskarna.

Det är forskare från Uppsala universitet som lett en stor internationell studie där generna hos över 260 000 människor med europeiskt ursprung undersökts.

Forskarna upptäckte då sju nya regioner i vår arvsmassa som har en stark koppling till övervikt.

Det intressanta var att vissa genvarianter i det här området kunde kopplas samman inte bara med extrem fetma utan även med mildare former av övervikt, som är betydligt vanligare.

Det verkar alltså vara samma gener som orsakar de olika problemen, något som kan göra det lättare att studera orsakerna till övervikt i framtiden, enligt forskarna.

Referens:
S. J. Berndt et al. "Genome-wide meta-analysis identifies 11 new loci for anthropometric traits and provides insights into genetic architecture", Nature Genetics 2013, DOI: 10.1038/ng.2606

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".