Så här är den tänkt att se ut, den asteroidfångande anordningen med själva "håven" utfälld. Bild: Rick Sternbach / Keck Institute for Space Studies.

NASA vill fånga in en asteroid

Sven Grahn om asteroidinfångare
1:43 min

Den amerikanska rymdstyrelsen NASA vill fånga in en asteroid och ta den till omloppsbana där det är lättare att nå den för ett närbesök.

Så här skulle gå till att fånga en asteroid och ta den inom räckhåll för att undersöka den: hitta en ungefär 7 meter stor asteroid i en omloppsbana inte alltför långt från jordens. Skicka dit en robotsond, med en sorts stor håv - en cylindrisk säck som spänns upp med utfällbara armar eller stänger. Dra ihop säcken kring asteroiden, och dra den till en lämplig plats där den kan cirkulera.

Tanken är att göra asteroiden mer tillgänglig för undersökningar, och även som mål för en bemannad resa, säger rymdkonsulten Sven Grahn:

– Nasa har ju med ljus och lykta letat efter en lagom stor asteroid på lagom avstånd från jorden för att skicka astronauter till. Men man hittade ingen som passade, och då har nåt ljushuvud kommit på den smarta idén att åka och hämta en istället.

En tanke är också att undersöka om asteroiden innehåller användbara ämnen som skulle kunna utvinnas och användas på olika sätt.

En 7-meters-asteroid väger ungefär lika mycket som den internationella rymdstationen, ISS, och borde kunna innehålla kring hundra ton vatten. Men den skulle vara mindre än den som orsakade eldklotet över Ryssland i februari.

– Ett så pass litet föremål är heller inte så farligt att släpa till jordens närhet om man skulle råka skicka iväg den åt fel håll så att den skulle ramla ner på jorden, så utplånas inte mänskligheten av det.

Men själva robotfärden för att hämta in asteroiden skulle ta i närheten av tio år bara den. Och den totala kostnaden, innan det ens kan bli fråga om bemannade färder, beräknas bli mer än trettio gånger mer än den summa som budgeterats för projektet det här första året. Men Sven Grahn tycker ändå inte att det är farligt mycket:

– Två komma sex miljarder är ju väldigt billigt, jämfört med vad rymdprojekt brukar kosta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".