Rekonstruktion av dinosaurieunge i ägget. Bild: D. Mazierski.

Så växte dinosaurien i ägget

1:40 min

Paleontologer har hittat dinosaurieembryon i Kina som är lika gamla som de äldsta hittills kända, och de allra äldsta ifrån Asien. Fynden visar hur dinosaurierna växte till inuti äggen.

Arten som hittats hör till långhalsade växtätande dinosaurier, sauropodomorpher, som omfattar några av de allra största dinosauriearterna. Det nya är att det här är ett fynd av blandade embryoben och äggskal från en och samma art, tydligen från flera olika bon med embryon i olika stadier av tillväxt. Martin Kundrat är en paleontolog från Uppsala universitet som tycker att det är ett intressant fynd just för att det går att studera hur den här dinosauriens embryon utvecklas.

– Om det finns olika embryostadier kan man börja förstå detaljer om embryots utveckling hos den här dinosaurien, och det är det som är det viktiga med det här fyndet, säer Martin Kundrat.

Forskarna har bland annat kunnat analysera 24 lårben. Och de kan se vissa tecken i lårbenens utveckling som tyder på att dinosaurieungarna började röra på musklerna inuti ägget, innan de kläcktes – precis som man ser hos nu levande djur, både fåglar och däggdjur. De här rörelserna påverkar benens tillväxt och gör dem bättre förberedda för att bära upp djurets vikt.

En slutsats som forskarna själva drar från sina resultat är att de här dinosaurieembryona växte mycket snabbt inuti äggen, men det är något som Martin Kundrat ifrågasätter. Enligt honom går det inte att säga hur lång tid det gick innan äggen kläcktes.

Referens:
Robert R. Reisz et al. "Embryology of Early Jurassic dinosaur from China with evidence of preserved organic remains", , DOI: 10.1038/nature11978

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista