Hjärna. Bild: SVT

Neurovetenskapliga studier håller inte måttet

Neurovetenskap handlar om att utforska hur hjärnan och resten av nervsystemet fungerar. Men mycket av den neurovetenskapliga forskningen är dåligt genomförd, enligt en granskning av forskningsfältet. Många av de forskningsresultat som publiceras baseras på alldeles för litet antal försök.

Alltför små studier blir känsliga för slumpmässiga variationer och ger ofta missvisande resultat. En genomsnittlig neurovetenskaplig studie har bara en femtedels chans att lyckas påvisa den effekt den försöker undersöka, skriver forskarna som granskat det här. Och när de påvisar något är det ofta ett falskt resultat. Artikelförfattarna betonar att det är slöseri med tid och resurser att göra för små studier som inte kan ge tillförlitliga resultat.

Referens:
K. Button et al. "Power failure: why small sample size undermines the reliability of neuroscience", Nature Reviews Neuroscience 2013, DOI: 10.1038/nrn3475

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista