Australopithecus sedibas skelett, med vissa delar rekonstruerade. Foto: Lee R. Berger/University of the Witwatersrand

Förmänniska med uppdragna axlar

Tänk dig en sjuåring i längd men med axlarna väldigt uppdragna. Då får du en bild av hur de två miljoner år gamla förmänniskorna i Sydafrika troligen såg ut.

De unika fynden hittades för fem år sedan och var extremt välbevarade i sediment i det som en gång var en kalkstensgrotta på savannen i Malapa i Sydafrika, men nu bara är ett hål någon meter ner i marken.

De här förmänniskorna kallas Australopithecus Sediba och har nu ytterligare analyserats i flera artiklar i dagens Science.

Ett resultat är att man kan se att att de är mer anpassade till trädliv än vad man tidigare trott, genom att de nästan ser lite orangutanglika ut över skuldrorna.

Troligen var de mindre uthålliga än oss, eftersom de hade mindre lungor. Något som revbenens pyramidliknande placering kan avslöja, enligt Lars Werdelin på Naturhistoriska riksmuséet.

Han säger också till Vetenskapsradion att de här studierna kan ge stöd för att vårt släkte Homo härstammar från Sydafrika och inte från Östafrika, men att där lär inte sista ordet vara sagt.

Referens: Lee R.Berger "The Mosaic Nature of Australopithecus sediba" 12 April Science 2013. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista