Nya fågelinfluensan mindre dödlig

2:04 min

Hittills har minst 63 personer smittas och 14 personer dött av den nya fågelinfluensan i Kina, enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån. Det här kan tyda på att dödligheten inte är så hög som den tidigare fågelinfluensan. Men det i sig kan vara en varningsklocka, säger Tomas Bergström som är professor i virologi vid Sahlgrenska akademien i Göteborg.

– Det låter som att det är bra, men då har man alltid en undran om den kan föröka sej i övre luftvägarna, säger Tomas Bergström, professor i virologi.

Den nya fågelinfluensan H7N9 verkar alltså vara mindre dödlig än den "förra" varianten H5N1. Men det som kan verka bra, mindre dödliga egenskaper, gör den istället mer lättspridd. Det skulle kunna innebära att den möjligen kan utvecklas till en pandemi.

Det är ett av resultaten när de kinesiska forskarna analyserat virusets gener hos de tre första personer som dött, i Shanghai och i en närliggande provins. Resultatet har publicerats i New England Journal of Medicin.

En avgörande faktor är att viruset muterat så att det fäster till sockermolekyl som kallas Alfa 2-6, och som finns i våra näsor. Fäster det där är det mindre dödligt men också mer lättspritt . Men finns det några bevis på att någon har smittats via nysningar?

– Hittills har man inte kunnat dokumenterat någon spridning mellan människor, och det är väldigt bra.

Men spelar det någon roll med den här mutationen som binder till det som finns i näsan Alfa 2-6?

– Det vet vi inte ännu. Det är ett observandum när det händer hos ett fågelvirus, för det här är verkligen ett rent fågelvirus, och det finns säkert många många andra spärrar innan det kan gå över och smitta mellan människor.

Den nya fågelinfluensan skulle kunna kallas bergfinkinfluensan eftersom den främst har sina gener från en fågelinfluensa som brukar drabba bergfinkar, en liten oansenlig fågel som ungefär ser ut som en bofink. Bergfinken finns inte bara i Kina utan också i Sverige, främst norr om Dalälven. Men än så länge har inga fall av den nya fågelinfluensan rapporterats utanför Kina.

Referens:
Gao R " Human Infection with a Novel Avian-Origin Influenza A (H7N9) Virus"
N Engl J Med.2013 Apr 11. DOI: 10.1056/NEJMoa1304459

 

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista