Inflammation kopplas till depression

1:22 min

Inflammationer undersöks som möjliga faktorer kopplade till allt fler sjukdomstillstånd, allt från cancer och hjärtsjukdom till depression.

En svensk studie visar på ett samband mellan självmordsbenägenhet och ett specifikt ämne i ryggmärgsvätskan som har med inflammation att göra. I studien har 60 personer som försökt begå självmord jämförts med en kontrollgrupp.

Forskarna har tittat på ryggmärgsprover från patienterna och sett stora skillnader i ryggmärgsvätskan.

Resultaten visar att de patienter som försökt ta sitt liv hade mer än dubbelt så höga nivåer av ett inflammatoriskt ämne än friska kontrollpersoner. De patienter med de högsta värdena var också de som rapporterats uppvisa tydligast självmordsbeteende.

Enligt Sophie Erhart som är docent i farmakologi på Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien så vet de fortfarande inte varför det här sambandet finns.

– Jag tror att det är inflammationen som kan leda till att man blir deprimerad, men sen är det ju långt ifrån alla som har en inflammation som blir deprimerade. Så jag tror att det är en kombination av genetik och miljöpåverkan som leder till att vissa blir deprimerade.

Sophie Erharts forskning är ett samarbete mellan Lunds universitet och Karolinska institutet där de undersöker sedan 20 år tillbaka just hur inflammation kan leda till psykiatriska sjukdomar. Enligt henne sker det nu en snabb utveckling inom forskningsområdet.

– De flesta studierna har kommit nu sen 2008 ungefär, och det har skett en väldig explosion inom det här fältet inflammation och psykiatriska sjukdomar i stort. Alla kongresser man åker runt på handlar om det här, säger Sophie Erhart på Karolinska institutet.

Reporter: Lars Broström i samarbete med Moa Soltanian Magnusson på Kropp & själ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista