Utbildningsminister Jan Björklund på besök i klass 2B på Stureskolan i Örebro. Foto: Ulrika Lindahl/SR Örebro

Läsplattor kan hjälpa barn att läsa och skriva

1:37 min

Barn kan lära sig läsa och skriva snabbare med hjälp av läsplattor eller datorer. Tangentbordet gör det enklare för ovana barnahänder. Det visar ett forskningsprojekt som leds från Örebro universitet. Det hela handlar om att skriva sig till läsning, som man kallar det.

– Trycker man på tangenterna så går det ganska fort att skriva, och då kan man direkt börja med själva läsförståelsen. Då kan man ganska snabbt komma igång och använda språket till att kommunicera vilket det är till för, berättar Åke Grönlund, professor i informatik vid Örebro universitet.

Barnen i studien skrev inte så mycket med penna, utan fokus låg på att skriva på läsplattor med det språk man redan har, för en 6-7-åring ett par tusen ord. Skolan i Sollentuna, som man här studerat, hade gemensamma webbsidor där barnen la sina texter. Alla barnen kunde läsa varandras arbeten och kommentera resultaten. För de här ungdomarna gick läs- och skrivutvecklingen fortare än för andra lågstadiebarn. Även de som hade läs- och skrivsvårigheter lyckades riktigt bra när de slapp pennan.

Åke Grönlund menar att det är viktigt att skolorna använder metoder som är bevisat bra, men också att man har en pedagogisk idé.

– Det blir inte bra bara för att man köper en dator, utan man måste ju jobba på ett sätt så att man drar nytta av det här. Att dela dokument och kommunicera mycket skriftligt, det är det som är nyckeln, anser Åke Grönlund.

Jan Björklund, folkpartiledare och utbildningsminister, besökte Stureskolan i Örebro under måndagen och pratade om just läsning. Så här säger han om resultatet i studien:

– Varje skola ska finna forskningsstöd för sin metod, men det finns många metoder som funkar för att lära sig att läsa. Så jag välkomnar många olika metoder så länge man vet vad man gör.

Referens: DOI: 10.1016/j.compedu.2013.03.007

Reporter: Marie Hansson, SR P4 Örebro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista