Alger kan fås att producera mer vätgas

Vätgas kan bli ett viktigt och miljövänligt bränsle i framtiden, och en grupp Uppsalaforskare visar nu i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift (PNAS) att det skulle kunna bli möjligt att använda encelliga grönalger för att tillverka vätgasen.

Med hjälp av fotosyntesen kan grönalgerna använda energin från solljuset till att dela upp vattenmolekyler och bilda syrgas och vätgas. Uppsalaforskarna har studerat hur ett enzym, Fotosystem II, fungerar i detalj i en viss grönalg(Chlamydomonas reinhardtii). De har visat att det här Fotosystem II är det som ger mekanismen att dela vatten och skapa vätgasen, direkt från solljuset.

Det här ger forskarna hopp om att kunna styra algernas vätgasproduktion och göra den effektivare, så att det skulle kunna bli lönsamt att tillverka vätgas som bränsle med hjälp av alger. Förhoppningen är att det ska bli mer lönsamt än att odla växter och bränna dem som energikälla.

Referens:
A. Volgusheva, S. Styring, och Fikret Mamedov, Increased photosystem II stability promotes H2 production in sulfur-deprived Chlamydomonas reinhardtii, PNAS 2013, DOI: 10.1073/pnas.1220645110

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista