En modell av ett hjärta. Foto: Tomas Oneborg/SvD/SCANPIX

Forskare vill få hjärtat att reparera sig självt

I framtiden kanske det kan gå att styra hjärtats muskelceller så att de kan dela sig och läka en skada efter till exempel en hjärtinfarkt. En forskargrupp har nämligen hittat en faktor som styr celldelningsförmågan i hjärtat hos möss, i en studie som de har publicerat i tidskriften Nature.

Hos den som får en stor hjärtinfarkt tar hjärtat permanent skada, för hjärtmuskeln hos vuxna tycks inte kunna återskapa muskelceller på något effektivt sätt. Därför kan hjärtat inte läka ihop. När en människa föds kan däremot cellerna i hjärtat fortfarande dela sig och bli fler, och kan läka en skada om det skulle uppstå en sån, men redan efter några dagar avstannar den här förmågan.

Vad det är som får hjärtcellerna att tappa förmågan att dela sig har inte varit känt, men i den nya studien har forskarna alltså hittat och manipulera en molekyl som styr celldelningsförmågan i hjärtat på möss. Det här tycker Stefan Jovinge är intressant, överläkare och professor på Lunds universitet:

– Det viktigaste i den här studien är att man hittar en faktor som förklarar det vi ser, att hjärtmuskelceller hos vuxna individer helt plötsligt saknar förmågan att dela sig, som andra celler som kan reparera vävnader. Och när man manipulerar den faktorn då kan de gå in i delning. Och då har man skapat en möjlig strategi för hjärtat att reparera sig själv.

Men forskarna vet fortfarande inte om det är samma molekyl som styr celldelningen i människohjärtan, och inte om det är fler faktorer som behövs för att kunna få hjärtat att kunna läka sig självt. Det här är ett nytt forskningsområde, och det kommer att ta åratal innan det kan bli fråga om att utveckla någon behandling på människor.

Referens:
A. I. Mahmoud et al. "Meis1 regulates postnatal cardiomyocyte cell cycle arrest", Nature 2013, DOI: 10.1038/nature12054

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista