Ingrid Undeland, Chalmers

Ny teknik kan lossa fiskkött från ryggbenen

1:38 min

Mindre än en tredjedel av all fisk som fiskas i svenska vatten blir till mat. Resten slutar som djurfoder. Men med ny teknik skulle mängden fisk som hamnar på tallriken kunna mer än fördubblas enligt forskaren Ingrid Undeland vid Chalmers, och flera industrier är intresserade att testa.

– Vi kan inte i ett längre perspektiv håll på och använda så mycket av våra fiskråvaror till foder så det handlar om att förstå att här finns också pengar att tjäna och en miljövinst, säger Ingrid Undeland som är biträdande professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers.

Svenska fiskebåtar drar upp stora mängder fisk ur havet som aldrig hamnar på tallriken. Enligt Ingrid Undeland så handlar det om drygt 15 000 ton fiskkött som resningsmaskinerna på fiskefabrikerna inte kan få bort från ryggben och huvud idag när de fileear.

Resterna går istället till Danmark för att bli till fiskmjöl och olja, och en mindre del slängs. Dessutom finns det tonvis med småfisk, skarpsill från Östersjön till exempel, som inte rensas alls utan direkt blir till foder. Totalt skulle mängden fiskkött som hamnar på tallriken kunna mer än fördubblas med ny teknik som Undeland undersöker.

Fiskkött kan lossas från benen med syror eller baser. Av det blir det inte snygga filébitar utan en fiskköttsmassa som man kan göra crabsticks av eller använda som ingrediens i till exempel soppor och såser. Tekniken används i USA, Asien, Norge, Danmark och Island, men ännu inte i Sverige. Ingrid Undeland har forskat i flera år kring processen och i dagsläget är minst fyra industrier intresserade av att testa. En av dem är ett sill- och laxföretag i Blekinge.

– Så blir det ju en produkt som man skulle kunna använda till seafood sticks som är ihoppressad vitfisk, men man skulle kunna tänka sig att göra fiskpinnar av det eller vad som helst, hoppas Mathias Stendahl VD på Nordqvists fiskeexport.

Vetenskapsradion
johan.bergendorff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista